H

Waverley Hall

115 Mt Auburn Street, Cambridge, MA

Client Confidential
Project Waverley Hall
Type Historic Renovation
SF 30,000
Industry Residential, Development
Timeframe 2014 - 2017
Architect Analogue Studio, Simpson Gumpertz & Heger (envelope consultant)
CM Siena Construction
Team
Robin DoroguskerPatrick Gallagher
Steve McCarthy
View all details

Awards & Recognition

2017-18 City of Cambridge Historic Preservation Award

Renovation of a landmark

Hereva Consultants worked as Project Manager for this 60,000SF historic renovation of a landmark property in Harvard Square, Cambridge. This project involved the complete re-build of masonry, structure and infrastructure of this 100 year old site. The project was completed in 2017 and is now a residential building offering boutique micro living spaces. Waverley Hall was awarded the City of Cambridge Historic Preservation Award by the Cambridge Historical Commission.

Project Timeline Gallery

The construction of Waverley Hall was completed in 2017. The timeline below contains images from each stage of the project.

Demolition
Structure
Fit Up
Completion

About the project

Built circa 1885, the 6-­story building at 115 Mt Auburn Street, known as Waverley Hall, is a historic masonry building and part of the Harvard Square Historic District, City of Cambridge. Until recently, the building was partially occupied but in disrepair. The new owner wanted to renovate the historic structure and retain its residential use by creating functional and modern studio apartments in the heart of Harvard Square.  In 2014, Hereva was brought in to facilitate a restructuring of the team and to revive the design and construction schedule with the client’s commercial goals in mind.

The goal was to completely restore the structure and entire envelope of this Cambridge landmark building, maintaining the historic façade and other architectural details. Working closely with Cambridge Historic Commission, the team carefully restored the original façade details, including brick, masonry and stained glass and replaced the ornate cornice at the roof.

The many challenges of this project included the on-­going design review of the antique masonry, the logistics of working in a dense urban area and next to the Harvard MBTA electrical vehicle turnaround (overhead cables restricted site access) and within the limits of the renovation requirements.

The project was completed in 2017 and is now a residential building offering boutique micro living spaces.

In 2018, Waverley Hall was awarded the City of Cambridge Historic Preservation Award by the Cambridge Historical Commission. The project was recognized for the exceptional quality of the work, and extent to which the project contributed to the preservation of the property.

The 22nd annual awards were presented by the Historical Commission at Story Chapel at Mt. Auburn Cemetery in Cambridge, MA in conjunction with National Preservation Month. Learn more about the awards

Get in touch with us today.

Let Hereva provide the dynamic leadership, technical knowledge, experience and services you need to create the ideal facility for your business goals.